Sunday, August 12, 2012

Ubahsuai Rumah (House Renovation) Untuk Kakitangan Kerajaan

Permulaan puasa pada tahun lalu membuka cerita baru bila kami sekeluarga terpaksa mengemaskan semua barang-barang dan berpindah bagi memberi laluan kepada ubahsuai rumah kami yang sekian lama tertangguh akibat masalah yang tidak dapat dielakkan.

Sebelum ini kami sukar mendapatkan kontraktor yang boleh menguruskan dari A hingga ke Z iaitu dari mula penyediaan documentation hinggalah kerja-kerja baikpulih rumah selesai. Ah Tong diperkenalkan kepada suami saya oleh seorang rakan yang juga sedang memohon pinjaman perumahan bagi tujuan ubahsuai rumah.

Kami bernasib baik bila jiran kami .. Kak Milah.. membenarkan kami tinggal di rumahnya yang terletak di hadapan rumah kami. Rumah Kak Milah telah setahun terbiar akibat kematian Suria warga Indonesia yang bertanggungjawab menjaga rumah tersebut.

Proses ubahsuai bermula pada minggu pertama August 2011. Kontraktor yang dilantik ialah Ah Tong yang telah diberi tanggungjawab menyelesaikan hingga tamat ubahsuai rumah kami.Rumah asal yang akan diubahsuai
Proses bermula dengan kedatangan seramai 7 orang warga Indonesia. Diketuai oleh Kodir, mereka ini dari suku kaum Madura.Mereka akan menetap di rumah saya manakala kami sekeluarga berpindah ke rumah jiran yang kedudukannya bertentangan dengan rumah saya.

Team pertama yang tiba diketuai oleh Kodir dan kesemua mereka ialah dari suku kaum Madura Indonesia
Proses pertama ialah membuka ikatan pagar bagi memudahkan kerja-kerja meroboh dan memunggah pasir atau simen.


Sebahagian batu bata beserta pasir dan juga batu konkrit telah tiba. Lori membawa paket-paket simen kelihatan sedang menurunkan paket-paket simen

Kodir memberikan arahan

Lori dengan muatan pasir

Kerja-kerja menebang pokok rambutan dan pembersihan dilakukan bagi memudahkan penanaman cerucuk

Tanah digali untuk menanam cerucuk atau piling

Piling dilakukan bertujuan mengukuhkan kedudukan dinding dan kelihatan dalam gambar ialah luas kawasan baru yang akan ditambah

Kerja-kerja piling

Besi-besi untuk piling ialah untuk menambah kuat dinding dan kawasan yang ditambah
Seorang pekerja melakukan kerja pemotongan dawai

Besi-besi yang telah siap dipasang untuk menanam cerucuk

Konkrit akan dimasukkan kedalam lubang yang digali

Muaz menuang konkrit ke dalam acuan-acuan yang tersedia bagi penyedian bim
Bunting pakej ubahsuai rumah untuk kakitangan kerajaan digantung sepanjang jalan masuk ke rumah saya oleh kontraktor yang dilantik

Kebenaran dari Majlis Daerah Hulu Selangor mesti diperolehi terlebih dahulu sebelum ubahsuai dilakukan
Kerja-kerja ubahsuai semestinya mendapat kelulusan awal dari PBT. Semua proses ini diuruskan sepenuhnya oleh kontraktor kami. Proses keseluruhan hanya memakan masa lebih kurang 3 bulan meliputi urusan dengan Kementerian Perumahan, Majlis Daerah Hulu Selangor, Bahagian Penilaian hartanah, melantik pelukis pelan bangunan, perjanjian guaman dan lain-lain lagi.

Setelah semua urusan dokumentasi selesai dan mendapat kelulusan, kontraktor diberi tempoh 2 bulan untuk menyiapkan ubahsuai dan Alhamdulillah semuanya berjalan mengikut pelan.

Proses mengikat batu bata dilakukan sebelum dinding lama di bahagian dalam dirobohkan

Terdapat beberapa kumpulan yang terlibat dalam proses ubahsuai rumah saya iaitu kumpulan pertama terdiri dari 7 orang (yang kemudian bertambah kepada 8 orang) pekerja Indonesia yang melakukan kerja-kerja asas iaitu menanam cerucuk, memecah lantai, dinding, memasang kerangka bumbung, memasang genting dan mengikat batu-bata serta plaster dinding. Hampir 90 peratus dari struktur asal rumah saya dirobohkan dan diganti baru.

Kumpulan ke dua terdiri dari 4 orang diketuai oleh seorang berbangsa Cina (saya telah lupa namanya) yang bertanggungjawab dalam memasang tile lantai, bilik air, dapur dan balkoni.

Kumpulan seterusnya ialah mereka yang bertanggungjawab bagi pendawaian semula keseluruhan elektrik di rumah saya. Bagi urusan pendawaian ini saya melantik kontraktor tambahan yang terdiri dari team Pak Usu saya iaitu Pak Usu Ali kerana banyak tambahan yang ingin saya lakukan kemudiannya tidak termasuk dalam perjanjian asal. Team pertama didatangkan dari Seremban oleh kontraktor saya.
Kehadiran Indah Water bagi mengosongkan tangki kumbahan

Kerja-kerja pengosongan tangki kumbahan dilakukan oleh pekerja Indah Water
Kumpulan seterusnya ialah dari syarikat di Kepong yang bertanggungjawab bagi memasang siling. Pemasangan siling dilakukan di semua bahagian termasuk bilik air dan dapur.

Kerja-kerja mengecat dilakukan oleh kumpulan dari Seremban yang terpaksa bermalam di rumah saya beberapa hari bagi menyudahkan kerja-kerja mengecat. Apa yang melucukan sepanjang tempoh mengecat, seorang rakan mereka terpaksa dikuarantin di bilik lain kerana dengkurnya terlalu kuat dan mengganggu rakan-rakan lain. Disebelah malam kebiasaannya mereka akan keluar ke bandar Rawang mulanya mencari panggung wayang dan ingin berkaraoke tapi ketika itu tiada panggung wayang kecuali hanya satu panggung yang menayangkan cerita Tamil dan untuk berkaraoke juga tidak banyak pilihan seperti sekarang. Akhirnya mereka tidur awal setelah selesai makan di bandar Rawang.

Untuk pemasangan gril, kumpulan ini didatangkan dari Seremban dengan kerja-kerja welding dilakukan di sana setelah ukuran awal diambil. Setelah siap dicat, gril tersebut dibawa dengan lori dan dipasang di semua tingkap dan pintu. Begitu juga pemasangan cermin tingkap dan pintu. Ukuran awal telah diambil bagi tujuan tempahan dan hanya dipasang sebaik tiba.

Akhir sekali ialah pemasangan kabinet dapur oleh syarikat yang dilantik dari Seremban. Hebat insan ini sebab hanya dia seorang yang melakukan kerja-kerja pemasangan.
Muaz meniti di atas bim pada ketinggian 10 kaki tanpa rasa takut

Empat tiang utama yang telah siap dipasang.

Proses mengikat batu batu yang hampir selesai

Sentuhan terakhir sebelum menaikkan kerangka bumbung

Keseluruhan bumbung lama dirobohkan dan diganti baru

Pemasangan kerangka bumbung yang hampir siap

Kerja-kerja memasang genting bermula

Bergotong royong memasang genting

Kerja pemasangan genting dipercepatkan untuk mengelakkan pekerja basah ditimpa hujan ketika enak dibuai mimpi di malam hari!

Pemasangan genting di bahagian hadapan yang hampir siap

Pemasangan genting di peringkat akhir

Kerja-kerja mengemaskinikan pemasangan bumbung sedang dilakukan


Tinjauan dilakukan bagi memastikan tiada kebocoran

Pada 15 September 2011 pertama warga Indonesia seramai 8 orang mula meninggalkan rumah saya kerana tugas mereka telah tamat. Tugas mereka ialah melakukan piling, mengikat batu serta plaster serta menaikkan bumbung rumah. Sebuah van pekerja mengambil mereka pulang pada jam 1.30 tengahari. Saya berterimakasih di atas segala sumbangan yang telah mereka berikan.

Kumpulan pertama bersedia meninggalkan rumah saya setelah selesai tugas


Terima kasihVan membawa mereka pulang untuk tugasan di tempat lainPendawaian elektrik dilakukan oleh 2 kontraktor


Kerja-kerja meratakan tanah sebelum memasang pagar
Memantapkan tebing bukit
Tanah ditambah agar tidak terlalu curam bagi mengelak tebing runtuh


Mengecat tembok bakal dilakukan oleh insan ini dan rakannya yang berpengalaman selama 15 tahun
Pasukan terakhir yang tinggal bagi kerja-kerja mengecat
Kedudukan rumah saya di atas bukit membolehkan saya menikmati pemandangan yang menghijau
Kerja-kerja mengikat pagar mula dilakukan 

Pemasangan pagar sementara sebelum diganti tembok batu

Bahagian ruang tamu yang siap dicat

Bilik air di bilik utama

Bilik utama

Bilik anak lelaki saya

Sebahagian ruang tamu

Bilik anak gadis saya

Sebahagian ruang dapur
Saya telah kehilangan banyak gambar-gambar seperti pemasangan jubin, siling, pendawaian elektrik, pemasangan gril dan tingkap serta kerja-kerja mengecat akibat hard disk yang corrupt. Seandainya ia dapat saya perolehi dari sumber lain akan saya uploadkan kemudian.
Team mengecat adalah team terakhir yang memberi sentuhan

Pemasangan kipas dilakukan oleh team Pak Usu Ali

Rumah saya di waktu malam

Rumah yang siap di cat
Antara tetamu yang hadir semasa doa selamat memasuki rumah baru
 Kami berpindah secara rasminya ke rumah baru kami pada 1 Oktober 2011. Ia disusuli dengan majlis doa selamat serta tahlil yang kami lakukan tidak lama selepas itu. Ucapan ribuan terima kasih kepada jiran-jiran, rakan-rakan serta ahli keluarga yang hadir.
Bacaan doa diketuai oleh En Azhar (berbaju hitam dan bersongkok putih)

Antara tetamu wanita yang hadir

Dibahagian tepi rumah kami dapat melihat view yang menghijau...

Bahagian hadapan

Sebahagian kaum keluarga yang menyumbang tenaga bagi majlis doa selamat dan tahlil

Jiran rapat - dari kanan - kak Zuraida, Leha, Kak Eton dan Kak Ros. Terima kasih sudi datang..
 Bagi mereka yang berminat untuk melakukan ubahsuai dan tidak mahu melalui proses dokumentasi yang rumit boleh hubungi saya di talian 019-6053576 untuk mendapatkan maklumat yang lebih jelas.

41 comments:

 1. UBAHSUAI RUMAH area kajang, bangi, cheras, serdang, puchong, subang, shah alam, kepong, nilai, ampang, gombak (Selangor/KL) Sambung dapur, parking, ikat batu, pasang tile, mengecat, plaster, plaster siling, kayu, meja dapur/table top, paip DLL. Hubungi: 0182233854 khaidir click → FACEBOOK atau → BLOGGER

  ReplyDelete
  Replies
  1. mengambil risiko sekali lagi kerana saya begitu banyak terdesak untuk menubuhkan sebuah perniagaan untuk kejutan terbesar saya, jumlah pinjaman dikreditkan ke akaun bank saya dalam tempoh 24 jam perbankan tanpa sebarang tekanan untuk mendapatkan pinjaman saya. Saya terkejut kerana saya mula jatuh mangsa penipuan! Jika anda berminat untuk mendapatkan apa-apa jumlah pinjaman & anda berada di mana-mana negara, saya akan memberi nasihat boleh menghubungi Encik Osman Loan Firm melalui e-mel osmanloanserves@gmail.com

   BORANG MAKLUMAT PERMOHONAN PINJAMAN
   Nama pertama......
   Nama tengah.....
   2) Jenis Kelamin: .........
   3) Jumlah Pinjaman Diperlukan: .........
   4) Tempoh Pinjaman: .........
   5) Negara: .........
   6) Alamat Rumah: .........
   7) Nombor Telefon: .........
   8) Alamat e-mel ..........
   9) Pendapatan Bulanan: .....................
   10) Pekerjaan: ...........................
   11) Yang tapak adakah anda di sini tentang kami .....................
   Terima kasih dan salam mesra.
   Derek Email osmanloanserves@gmail.com

   Delete
 2. Ubahsuai rumah dan hiasan dalaman area melaka..pakej istimewa untuk kakitangan kerajaan yang ingin buat pinjaman..
  -tanpa bayaran dahulu
  -kelulusan segera
  -loan up from 70k-200k bagi yang layak.
  sebutharga dan lawat tapak percuma!!!.
  sila hubungi rizal( 0166532772)
  untuk keterangan lanjut..:-)

  ReplyDelete
 3. Assalam..sesiapa yang berminat untuk membuat renovation rumah,tiles,kabinet dapur,mengubahsuai kiosk,kedai-kedai atau booth pameran (semua dlm 1) hehe..harga berpatut-patut di area melaka,seremban,kl dan selangor boleh jenguk2 kat blog saya..Zul-0196300136/zulsweethome28@gmail.com atau ke blog saya- shrenovation.blogpsot.com....Jangan lupe follow blog ye..Terima kasih

  ReplyDelete
 4. Salam Puan, Boleh saya dptkan no telefon contractor puan nie?

  ReplyDelete
 5. Dapatkan dana pembiayaan peribadi ukhwah-i dengan interest serendah 4.35-4.65% untuk membiayai kos ubahsuai rumah, pinjaman maksimum 10 tahun bayaran balik. hubungi saya di 0199563626 (whatsapp) =)

  ukhwahcash2u.blogspot.com

  ReplyDelete
 6. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 7. Hello, saya Encik Stahl, pemberi pinjaman pinjaman swasta yang memberikan pinjaman peluang seumur hidup. Adakah anda memerlukan pinjaman segera untuk membayar hutang anda atau anda memerlukan pinjaman untuk meningkatkan perniagaan anda? Anda telah ditolak oleh bank-bank dan institusi kewangan lain? Adakah anda memerlukan pinjaman penyatuan atau gadai janji? mencari lebih banyak kerana kita berada di sini untuk membuat semua masalah kewangan anda satu perkara yang telah lalu. Kami memberi pinjaman wang kepada individu yang memerlukan bantuan kewangan, yang mempunyai kredit yang buruk atau yang memerlukan wang untuk membayar bil-bil, untuk melabur dalam perniagaan pada kadar 2%. Saya mahu menggunakan medium ini untuk memberitahu anda bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan akan bersedia untuk menawarkan pinjaman.
  Walau bagaimanapun, kaedah kami menawarkan kemungkinan untuk menunjukkan jumlah pinjaman yang diperlukan dan juga jangka masa yang anda mampu untuk menyelesaikan pembayaran balik pinjaman dengan kadar faedah sebanyak 2%. Ini memberikan peluang sebenar untuk mendapatkan wang yang anda perlukan anda.
  Jadi hubungi kami hari ini oleh E-mel: stahlchristianloanfirm@gmail.com

  ReplyDelete
 8. We offer the best tinted film price with highest quality. Sun Ice Tinted Workshop located at No.25A, Jalan PP 2/5, Taman Putra Prima, 47100 Puchong, Selangor, Malaysia. Contact us for free Quotation at 03- 8066 4432 / 018-257 2826. Sun Ice Tinting Supplies offer various type of tinting film, window film, glass film, solar window film and including tinted Roll, Tinted Tools and Tinted Percut. W/site : www.sunicetint.com.my

  ReplyDelete
 9. Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

  Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

  Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

  Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

  Ari - 017 8767396
  Man At Work Construction

  ReplyDelete
 10. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 11. Assalam ..silah hubungi sy untuk kerja2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti pasang tile.menambah dapur,siling plaster,buat prch,wayaring,plumbing,waterprfing,pasang grill dan owning,autogate,pagar ,landskap dan kolam ikan simen ferro,bumbung ,dan keje2 civil lainnya. Terbuka untuk daerah bangi ,kajang,putrajaya,serdang,cheras,puchong,dan nilai. Silah hubingi sy d no 0192945179 or wssp 01129110298 (amir)

  ReplyDelete
 12. Assalam ..silah hubungi sy untuk kerja2 ubah suai rumah dan pejabat..seperti pasang tile.menambah dapur,siling plaster,buat prch,wayaring,plumbing,waterprfing,pasang grill dan owning,autogate,pagar ,landskap dan kolam ikan simen ferro,bumbung ,dan keje2 civil lainnya. Terbuka untuk daerah bangi ,kajang,putrajaya,serdang,cheras,puchong,dan nilai. Silah hubingi sy d no 0192945179 or wssp 01129110298 (amir)

  ReplyDelete
 13. assalamualaikum puan... boleh saya tahu no tel syarikat yg uruskan ubahsuai rumah puan ni... terimakasih...

  ReplyDelete
 14. assalamualaikum puan... boleh saya tahu no tel syarikat yg uruskan ubahsuai rumah puan ni... terimakasih...

  ReplyDelete
 15. assalamualaikum puan... boleh saya tahu no tel syarikat yg uruskan ubahsuai rumah puan ni... terimakasih...

  ReplyDelete
 16. Amanda Firma Pinjaman, Sebagai sebahagian daripada berterusan promosi Krismas dan Tahun Baru, Kami sedang Menawarkan pinjaman peribadi, Perdagangan dan peribadi kepada bakal pemohon memerlukan pinjaman segera pada kadar faedah 2%.
  Mengapa tunggu, adakah anda memerlukan wang dengan segera? Kami mempunyai wang untuk pinjaman anda.
  Perkhidmatan pinjaman kewangan kami 100% dijamin.
  Mohonlah sekarang dan menyertai beribu-ribu pelanggan yang berpuas hati.
  E-mel: amandarichardson686@gmail.com atau amandaloans@qualityservice.com

  ReplyDelete
 17. Amanda Badan Kredit adalah satu-satunya yang benar pemberi pinjaman online karena saya mendapat pinjaman saya dari mereka.
  Saya ingin menggunakan kesempatan ini untuk memperingatkan semua orang di sini untuk berhati-hati dari semua pemberi pinjaman pinjaman yang menimbulkan menjadi nyata. Mereka semua penipuan dan palsu dan niat mereka adalah untuk merobek Anda dari uang Anda sulit diperoleh.
  Setelah saya bertemu dengan persyaratan dan kondisi perusahaan, pinjaman saya disetujui dan saya sangat mengejutkan, itu ditransfer ke rekening bank saya dalam waktu kurang dari 24 jam.
  Anda dapat menghubungi Ibu Amanda melalui emailnya amandarichardssonloanfirm@gmail.com atau amandarichardson686@gmail.com dan Anda juga dapat menghubungi saya di email saya rasheedamuhammad10@gmail.com
  Aku ingin kau menjadi penerima manfaat dari tawaran pinjaman nya.

  ReplyDelete
 18. Salam... saya baru pas reno rumah saya... area paya rumput melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
  Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blh bg alamat contractor tak n phone no. Saya pun rumah area p.rumput tu

   Delete
 19. Hello,
  Adakah anda memerlukan bantuan dan bosan dengan kecewa ?. PINJAMAN DLF komited kepada dasar peluang yang sama dan pembangunan dasar positif, menyediakan perkhidmatan kewangan pakar kami kepada semua orang. Kami menawarkan pelbagai pinjaman kepada syarikat-syarikat, perniagaan kecil dan perusahaan, serta pengguna individu. pakej pinjaman kami boleh sama ada panjang atau jangka pendek, pada pilihan yang anda inginkan. Kami menawarkan semua jenis pinjaman seperti, perniagaan, penyatuan hutang pendidikan dan pinjaman pelaksanaan projek.

  Adakah anda telah dinafikan pinjaman oleh bank anda, bagaimana untuk membayar bil anda yang seterusnya, Perlu pinjaman projek, pengembangan perniagaan pinjaman? Jika anda tidak mempunyai bayaran muka, kredit buruk, atau banyak hutang mungkin, kita boleh mencari program yang sesuai untuk memenuhi keperluan khusus anda! Bagi apa jua tujuan anda memerlukan pinjaman, sama ada perniagaan, peribadi, atau penyatuan hutang, DLF Loans, akan menawarkan jumlah pinjaman khusus anda pada kadar faedah yang sangat rendah. DLF Pinjaman telah berkhidmat banyak perniagaan, organisasi dan individu-individu, dalam mencapai impian masing-masing dengan memberikan pinjaman dengan berkesan tanpa CAGARAN untuk hanya 2% KADAR. E-mel: info.dlfloans@gmail.com

  HUBUNGI KAMI SEKARANG
  E-mel: info.dlfloans@gmail.com
  DLF PINJAMAN

  ReplyDelete
 20. ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN, KAMI KONTRAKTOR RENOVATE RUMAH DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG, KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY INSHA ALLAH, BOLEH HUBUNGI 0122528706 EN.MAT UNTUK SITE VISIT DAN QUOTATION, TERIMA KASIH.

  ReplyDelete

 21. Tuan Nyonya
  Terutama di seluruh dunia, Anda perlu pinjaman uang antar individu untuk mengatasi kesulitan keuangan akhirnya memecahkan kebuntuan diprovokasi oleh bank, oleh penolakan file aplikasi pinjaman Anda. Kami adalah jaringan ahli keuangan swasta mampu membuat pinjaman untuk jumlah yang Anda butuhkan dan dengan kondisi yang membuat hidup Anda lebih mudah. Kami dapat membantu Anda dalam bidang berikut:
  Keuangan *
  * Home Loan
  * Investasi Pinjaman
  * Auto Pinjaman
  * Konsolidasi hutang
  * Line of Credit
  * Kedua Mortgage
  * Akuisisi kreditan
  Anda terjebak, Bank dilarang dan Anda tidak mendapatkan manfaat dari bank atau Anda lebih baik memiliki sebuah proyek dan membutuhkan pembiayaan, kredit buruk atau membutuhkan uang untuk membayar tagihan, uang untuk berinvestasi pada bisnis. Sementara kami siap melayani anda untuk aplikasi pinjaman pribadi Anda dari € 500 sampai € 10 juta untuk masing-masing tertentu dapat membayar tingkat bunga 1,5%. Kami berada dalam posisi untuk memenuhi peminjam kami dalam waktu 12 jam sejak diterimanya permohonan mereka.
  Silahkan hubungi kami untuk lebih jelasnya;
  dangotegrouploandepartment@gmail.com

  ReplyDelete
 22. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

  ReplyDelete
 23. untuk ubahsuai pinjaman kerajaan, bagaimana proses. ada sesiapa yg boleh bantu sy bagaimana caranya.

  ReplyDelete
 24. Jangan gunakan semua ini Lender Money Swasta here.They terletak di, Ghana, Turki, Perancis dan Israel Nama saya Risna Susanti, saya sedang warganegara Malaysia. Adakah anda telah mencari pinjaman? Adakah anda memerlukan pinjaman peribadi atau perniagaan segera? Hubungi Puan Joyce dia membantu saya dengan pinjaman sebanyak $ 800,000 beberapa hari lalu selepas telah scammed daripada $ 12.000 dari seorang wanita yang mendakwa dirinya sebagai pemberi pinjaman pinjaman tetapi saya mengucapkan terima kasih kepada Tuhan hari ini bahawa saya mendapat pinjaman saya bernilai $ 800.000.Feel hubungi syarikat untuk service.This kewangan tulen adalah alamat mereka sebenar e-mel: joycerolandloancompany@gmail.com »} untuk maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk mendapatkan pinjaman anda atau anda boleh menghubungi saya melalui e-mel saya untuk mendapatkan panduan lanjut dan nasihat mengenai bagaimana untuk memohon pinjaman dari Puan Joyce dalam risnasusanti247@gmail.com. Dan sekali lagi syukur kepada JOYCE ROLAND kerana memberi pinjaman sebanyak $ 800,000

  ReplyDelete
 25. Hello

  Adakah anda memerlukan pinjaman yang selesa untuk kepuasan anda? Kadar pinjaman tawaran @ 2% kadar faedah boleh didapati untuk peminjam tempatan dan antarabangsa. Kami disahkan, boleh dipercayai, boleh dipercayai, cekap, pantas dan dinamik kami bekerjasama dengan pelanggan kami.
  Hubungi kami melalui e-mel: larryellisonfinance@gmail.com

  PERMOHONAN PINJAMAN

  NAMA PERTAMA: ................................
  JANTINA: .........................
  STATUS AWAM: ...........................
  ALAMAT: ................................
  CITY / ZIP: .................
  NEGARA: .................
  UMUR: ............
  JUMLAH DIPERLUKAN AS PINJAMAN: ..............
  PINJAMAN TEMPOH: ...............
  PENDAPATAN BULANAN: .............
  PEKERJAAN: ............
  TUJUAN PINJAMAN: ...........
  No. Telefon Aktif: .............

  E-mel: larryellisonfinance@gmail.com

  Encik Larry Ellison

  ReplyDelete
 26. Hello Everybody,
  My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of S$250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of S$250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius,via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.

  BORROWERS APPLICATION DETAILS


  1. Name Of Applicant in Full:……..
  2. Telephone Numbers:……….
  3. Address and Location:…….
  4. Amount in request………..
  5. Repayment Period:………..
  6. Purpose Of Loan………….
  7. country…………………
  8. phone…………………..
  9. occupation………………
  10.age/sex…………………
  11.Monthly Income…………..
  12.Email……………..

  Regards.
  Managements
  Email Kindly Contact: urgentloan22@gmail.com

  ReplyDelete
 27. Hello,
  Di sini datang pinjaman berpatutan yang akan mengubah hidup anda kepada yang baik, saya Puan Liliana donato, pemberi pinjaman pinjaman disahkan, diiktiraf dan didaftarkan di bawah organisasi persatuan pemberi pinjaman pinjaman, tawaran pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang ramai yang memerlukan bantuan kewangan dalam kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  Saya Puan Liliana, akan membuat yang terbaik daripada perkhidmatan saya kepada semua applicants.You sah tidak akan kecewa oleh saya dalam urus niaga ini kerana anda tidak dilahirkan untuk menjadi kalah. hubungi kami hari ini melalui E-mel: lilianadonatoloancompany @ gmail .com
  Perkhidmatan kami termasuk:

  * Pinjaman Peribadi
  * Pinjaman Penyatuan Hutang
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Pendidikan
  * Gadai janji
  * Pinjaman Terjamin
  * Pinjaman Tidak Bercagar
  * Pinjaman Mortgage
  * Bayaran pinjaman
  * Pinjaman pelajar
  * Pinjaman Commercial
  * Pinjaman Kereta
  * Pinjaman Pelaburan
  * Pinjaman Pembangunan
  * Pinjaman Perolehan
  * Pembinaan Loans

  sila mengisi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembali kepada kami untuk kami melayani anda lebih baik melalui e-mel: lilianadonatoloancompany@gmail.com

  DATA PEMOHON:
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) alamat:
  4) Negara:
  5) Seks:
  6) Status perkahwinan:
  7) Kerja:
  8) Nombor telefon:
  9) seterusnya Kin:
  10) Pendapatan Bulanan:
  11) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
  12) Tempoh pinjaman:
  13) Tujuan pinjaman:
  14) Tarikh lahir:

  ReplyDelete
 28. Hello,
  Di sini datang pinjaman berpatutan yang akan mengubah hidup anda kepada yang baik, saya Puan Liliana donato, pemberi pinjaman pinjaman disahkan, diiktiraf dan didaftarkan di bawah organisasi persatuan pemberi pinjaman pinjaman, tawaran pinjaman kepada individu, syarikat swasta dan orang ramai yang memerlukan bantuan kewangan dalam kadar faedah yang rendah sebanyak 2%.
  Saya Puan Liliana, akan membuat yang terbaik daripada perkhidmatan saya kepada semua applicants.You sah tidak akan kecewa oleh saya dalam urus niaga ini kerana anda tidak dilahirkan untuk menjadi kalah. hubungi kami hari ini melalui E-mel: lilianadonatoloancompany @ gmail .com
  Perkhidmatan kami termasuk:

  * Pinjaman Peribadi
  * Pinjaman Penyatuan Hutang
  * Pinjaman Perniagaan
  * Pinjaman Pendidikan
  * Gadai janji
  * Pinjaman Terjamin
  * Pinjaman Tidak Bercagar
  * Pinjaman Mortgage
  * Bayaran pinjaman
  * Pinjaman pelajar
  * Pinjaman Commercial
  * Pinjaman Kereta
  * Pinjaman Pelaburan
  * Pinjaman Pembangunan
  * Pinjaman Perolehan
  * Pembinaan Loans

  sila mengisi borang permohonan pinjaman di bawah dan kembali kepada kami untuk kami melayani anda lebih baik melalui e-mel: lilianadonatoloancompany@gmail.com

  DATA PEMOHON:
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) alamat:
  4) Negara:
  5) Seks:
  6) Status perkahwinan:
  7) Kerja:
  8) Nombor telefon:
  9) seterusnya Kin:
  10) Pendapatan Bulanan:
  11) Jumlah Pinjaman Diperlukan:
  12) Tempoh pinjaman:
  13) Tujuan pinjaman:
  14) Tarikh lahir:

  ReplyDelete
 29. Do you need Personal Loan?
  Business Cash Loan?
  Unsecured Loan
  Fast and Simple Loan?
  Quick Application Process?
  Approvals within 24-72 Hours?
  No Hidden Fees Loan?
  Funding in less than 1 Week?
  Get unsecured working capital?
  Email us:(flourishloancredite@gmail.com)
  Application Form:
  =================
  Full Name:................
  Loan Amount Needed:.
  Purpose of loan:.......
  Loan Duration:..
  Gender:.............
  Marital status:....
  Location:..........
  Home Address:..
  City:............
  Country:......
  Phone:..........
  Mobile / Cell:....
  Occupation:......
  Monthly Income:....
  Email us(flourishloancredite@gmail.com)

  ReplyDelete
 30. Saya nak kontraktor pengubahsuaian rumah yang boleh siapkan kerja dalam harga murah2 je. Tolong email ke address ini: ragasian296@gmail.com. Saya plan untuk apply pinjaman kerajaan. T.kasih.

  ReplyDelete
 31. Adakah anda memerlukan pinjaman? Mempunyai bank menafikan anda pinjaman, kami berada di sini untuk membantu anda secara kewangan, untuk mendapatkan pinjaman segera anda dari mana-mana amaun di mana-mana destinasi. Kebahagiaan anda adalah keutamaan kami. Kami memberi pinjaman peribadi, pinjaman komersial dan pinjaman korporat dan semua jenis pinjaman dengan faedah 2% untuk maklumat lanjut sila hubungi kami melalui e-mel (legitloanfirm322@gmail.com)

  ReplyDelete
 32. INI BERITA BAIK ADALAH BENAR !

  Hello semua orang, saya Nur Izzatul Azira Ismail, i am from Malaysia. Saya mahu anda semua tahu bahawa terdapat sebuah syarikat pinjaman boleh dipercayai di sini yang boleh membantu anda menyelesaikan masalah kewangan anda tanpa tekanan dan ramai orang di sini boleh memberi keterangan untuk itu, sila berhati-hati untuk tidak jatuh mangsa ke dalam tangan orang-orang yang salah di sini. Saya telah ditipu, empat kali dan kehilangan kira-kira $ 15,000 untuk yuran pendaftaran, yuran pemindahan, bayaran cukai dan yuran insurans, selepas pembayaran ini saya tidak mendapat pinjaman saya, tetapi mereka meminta saya untuk membayar lagi dan sekali lagi, HINGGA kawan baik dari bandar Jakarta di Indonesia, memperkenalkan saya kepada sebuah syarikat pinjaman yang dikenali sebagai "GLORY LOAN FIRM" mereka menawarkan saya jumlah pinjaman sebanyak $ 50,000usd dalam masa hanya 2 jam permohonan saya itu. Saya terkejut apabila saya mendapat mesej daripada bank CIMB saya dan jumlah yang i digunakan untuk dipindahkan terus kepada saya, tanpa sebarang tekanan atau kelewatan. dan sejak itu saya telah diarahkan sehingga 9 orang dari Malaysia dan indonesia dan mereka semua mendapat pinjaman mereka dan boleh memberi keterangan kepada peluang ini baik dan juga seorang kawan saya dari Cambodia sahaja menerima pinjaman beliau semalam dan kami semua gembira. Jangan duduk dan wacth keruntuhan perniagaan anda, mendapatkan pinjaman tulen hari ini dan menubuhkan diri anda.

  Saya amat teruja untuk membantu negara saya mendapatkan pinjaman daripada sebuah syarikat pinjaman yang boleh dipercayai, anda boleh e-mel saya melalui (utariwirmayaty@gmail.com) atau anda boleh menghubungi syarikat Puan Glory melalui (gloryloanfirm@gmail.com) untuk maklumat lanjut, saya 'm di sini untuk membantu. Tuhan memberkati anda semua.

  ReplyDelete
 33. Salam!
  Saya adalah Dr Robert West, pemberi pinjaman pinjaman swasta dan pengarah urusan firma pilihan Westrade, sebuah firma berdaftar dan firma kewangan yang diiktiraf dengan laman web rasmi syarikat yang diluluskan di mana kami menawarkan pinjaman peluang masa untuk individu dan organisasi korporat di seluruh dunia. kami adalah organisasi pinjaman pinjaman kewangan yang terkenal di dunia dengan pensijilan perkhidmatan kewangan, berdaftar dan diiktiraf di seluruh dunia, di firma kewangan Opsyen Westrade, kami menyediakan pinjaman kepada mana-mana jenis kepada individu dan badan korporat di mana-mana bahagian dunia dengan mekanisme pemberian pinjaman sistem dalam talian kami di minat yang sangat berpatutan 2% hubungi kami hari ini. Saya ingin menggunakan medium ini untuk memaklumkan kepada kami bahawa kami memberikan bantuan yang boleh dipercayai dan benefisiari dan bersedia menawarkan pinjaman kepada anda.
  hubungi kami hari ini melalui E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com
  semua yang kami perlukan ialah maklumat anda dalam format di bawah
   
  BUTIRAN PEMOHON
  1) Nama Penuh:
  2) Negara:
  3) Alamat:
  4) Jantina:
  5) Status Perkahwinan:
  6) Pekerjaan:
  7) Nombor Telefon:
  8) Kedudukan semasa di tempat kerja:
  9) Pendapatan bulanan:
  10) Jumlah Pinjaman yang Dibutuhkan:
  11) Tempoh Pinjaman:
  12) Tujuan Pinjaman:
  13) Agama:
  14) Pernahkah anda memohon sebelum:
  15) Nama Facebook:
  16) Nombor Whatsapp:
  17) Nama Pengguna Instagram:
  18) Adakah anda bercakap Bahasa Inggeris:
  19) Tarikh lahir:

  Apabila anda memohon dengan kami, anda memohon dengan syarikat yang dipercayai yang mengambil berat tentang keperluan kewangan anda. Kami akan menjaga anda melalui keseluruhan proses
  Kami akan sentiasa melakukan yang terbaik untuk menentukan apa yang anda selesaikan untuk membayar balik dengan mengambil kira keadaan kewangan Peribadi semasa anda dan kemudian menetapkan jumlah pinjaman anda dengan sewajarnya. hubungi saya melalui
  E-mel: robertwestradefinancefirm@gmail.com

  Salam
  Dr Robert West

  ReplyDelete
 34. Hari yang baik,
  Nama saya Marcu Dorlca, saya berasal dari Romania. Saya ingin memberi keterangan mengenai peminjam yang baik yang menunjukkan saya cahaya selepas dia ditipu oleh dua peminjam antarabangsa yang berlainan di Internet, semuanya berjanji untuk memberi saya pinjaman selepas mereka membuat saya membayar banyak cukai dan mereka tidak memberi saya apa-apa dan tidak mempunyai sebarang keputusan yang positif. Saya telah kehilangan wang yang saya hasilkan dan jumlah itu (3,000 euro). Suatu hari saya melayari internet yang kelihatan keliru dan frustrasi, maka saya mendapat kesaksian dari seorang wanita yang juga ditipu dan akhirnya terikat dengan kredit yang sah dan boleh dipercayai Puan Alicia Radu (aliciaradu260@gmail.com) di mana dia akhirnya mengambil pinjaman, jadi saya memutuskan untuk menghubungi syarikat pinjaman yang sama dan kemudian saya memberitahu mereka tentang bagaimana saya telah dirompak oleh dua pemiutang yang berbeza yang tidak Lebih daripada memberi saya lebih banyak kesakitan. Saya menerangkan kepada mereka melalui e-mel. Mereka memberitahu saya untuk berhenti menangis kerana saya akan mengambil pinjaman saya dari syarikat mereka dan juga membuat pilihan yang tepat dengan menghubungi mereka. Saya telah menyelesaikan borang pinjaman dan saya telah melakukan semua yang saya telah diminta dan saya telah diberi pinjaman sebanyak 25,000.00 € oleh syarikat besar ini. Di sini saya gembira dengan keluarga saya hari ini kerana ibu Alicia Radu memberi saya pinjaman, jadi saya bersumpah kepada diri saya sendiri bahawa saya akan terus memberi keterangan di internet tentang bagaimana saya menerima pinjaman saya. Saya fikir orang lain juga menjadi saksi dan pemiutang yang sama. Adakah anda memerlukan pinjaman kecemasan? Mohon dan cepat hubungi ibu dengan e-mel: (aliciaradu260@gmail.com)
  Anda masih boleh menghubungi saya jika anda memerlukan maklumat lanjut melalui e-mel: (marcudorlca750@gmail.com)

  ReplyDelete
 35. Adakah anda memerlukan pinjaman perniagaan, pinjaman peribadi, auto pinjaman, pinjaman pertanian, membeli dan menjual pinjaman, pinjaman pelaburan atau pembiayaan projek? Kami sedang menubuhkan sebuah institusi pemberi pinjaman negara untuk memberi sokongan kepada syarikat awam dan syarikat swasta dan juga kepada individu. Ini adalah untuk menyokong status kewangan di seluruh dunia. Memohon pinjaman hari ini. Kami memberi jaminan kepada anda tawaran terbaik. Kebahagiaan anda adalah kami keutamaan kami. Kami menawarkan pinjaman kepada pelbagai bahagian dunia. Asia, Australia / Oceania, Eropah, Amerika Utara, Amerika Selatan dan Afrika, Antartika. Hubungi kami untuk maklumat lanjut.Email
  Theresaloancompany@gmail.com

  ReplyDelete
 36. BERITA BAIK UNTUK AL

  Saya ingin mengingatkan semua pencari pinjaman internet untuk berhati-hati, terdapat penipuan pinjaman dalam talian di mana-mana, mereka akan menghantar dokumen palsu dan mereka akan mengatakan tidak ada bayaran, maka mereka akan meminta anda membayar yuran lesen dan bayaran pemindahan, jadi berhati-hati.

  Semua pemberi pinjaman palsu ini mempunyai banyak persamaan yang saya dapati dan saya akan menyenaraikan mereka di bawah

  Kebanyakan mereka mempunyai akaun gmail

  Mereka semua mempunyai kuasa yang meyakinkan. mereka akan menjanjikan segala-galanya

  Mereka semua mempunyai gambar profil palsu seorang wanita yang memakai tudung

  Mereka semua memberi kadar faedah 2%

  Tiada had pada jumlah yang anda boleh pinjam

  Berita baiknya ialah saya telah menemui firma pinjaman dalam talian yang sah. Saya tidak berada di sini untuk berkhotbah tetapi untuk membantu orang keluar dari pengisap wang ini. hubungi syarikat (Dailypayloan@yahoo.com) Jika anda berminat untuk mendapatkan pinjaman, atau anda menghantar saya e-mel peribadi (zaradam@yahoo.com). Satu perkataan cukup untuk orang bijak

  ReplyDelete
 37. Halo,
  Nama saya ROBBI dari Cirebon Jawa Barat Indonesia, saya ingin mengucapkan terima kasih kepada ibu Alicia Radu untuk membantu saya memperoleh pinjaman yang baik setelah saya banyak mengalami pinjaman dari pemberi pinjaman online palsu yang menipu saya untuk mendapatkan uang tanpa memberikan pinjaman kepada saya telah memerlukan pinjaman untuk 3 tahun yang lalu untuk memulakan perniagaan saya sendiri di kota Cirebon di mana saya tinggal dan saya jatuh ke tangan sebuah syarikat palsu di Turki yang telah menipu saya dan tidak menawarkan saya pinjaman. dan saya sangat Frustrasted kerana saya kehilangan semua wang saya untuk sebuah syarikat palsu di Turki, kerana saya berhutang kepada bank saya dan rakan-rakan saya dan saya tidak ada sesiapa pun untuk menjalankan, sehingga satu hari setia bahawa seorang kawan saya memanggil Siti Aminah setelah membaca kesaksiannya tentang bagaimana dia mendapat pinjaman dari Ibu Alicia Radu, jadi saya terpaksa menghubungi Siti Aminah dan dia memberitahu saya dan meyakinkan saya untuk menghubungi Ibu Alicia Radu bahawa dia adalah seorang ibu yang baik dan saya terpaksa menunaikan keberanian dan saya menghubungi Ibu Alicia. Radu dan saya terkejut dengan pinjaman saya diproses dan diluluskan dan dalam tempoh 3 jam pinjaman saya dipindahkan ke akaun saya dan saya sangat terkejut bahawa ini adalah satu keajaiban dan saya mesti memberi keterangan mengenai kerja baik Ibu Alicia Radu
  jadi saya nasihat semua orang yang memerlukan pinjaman untuk menghubungi e-mel Ibu Alicia Radu: (aliciaradu260@gmail.com) dan saya memberi jaminan bahawa anda akan memberi keterangan seperti yang telah saya lakukan dan anda juga boleh menghubungi saya untuk maklumat lanjut mengenai Ibu Alicia Radu email saya : (robbi5868@gmail.com) dan anda masih boleh menghubungi Siti Aminah yang memperkenalkan saya kepada ibu Alicia Radu melalui e-mel: (sitiaminah6749@gmail.com)
  semoga Allah terus memberkati dan mengasihi ibu Alicia Radu untuk mengubah kehidupan kewangan saya

  ReplyDelete
 38. Halo,
  Nama saya Yuli Jakarta Selatan di Indonesia, saya ingin menggunakan media ini untuk menyarankan semua orang untuk berhati-hati dalam mendapatkan pinjaman di sini, jadi banyak pemberi pinjaman di sini semuanya penipu dan mereka hanya di sini untuk menipu Anda dengan uang Anda, Saya mengajukan pinjaman sekitar 200 juta dari seorang wanita di Dubai dan saya kehilangan sekitar 10 juta tanpa mengambil pinjaman, mereka bertanya lagi dan lagi untuk biaya, saya membayar hampir 10 juta masih saya tidak mendapatkan pinjaman,

  Tuhan menjadi kemuliaan, saya bertemu dengan seorang teman yang baru saja mengajukan pinjaman, dan dia mendapat pinjaman tanpa tekanan, jadi dia memperkenalkan saya kepada Nyonya Olivia Daniel, dan saya mengajukan permohonan untuk 400 juta, saya pikir itu adalah lelucon dan penipuan, tapi saya mendapatkan pinjaman dalam waktu kurang dari 24 jam hanya 2% tanpa jaminan. Saya sangat bahagia karena saya diselamatkan dari kemiskinan.

  jadi saya menyarankan semua orang di sini yang membutuhkan pinjaman untuk dihubungi
  Nyonya Olivia Daniel, melalui email: (oliviadaniel93@gmail.com)

  Anda masih dapat menghubungi saya jika Anda memerlukan informasi lebih lanjut melalui email: (yuliy3531@gmail.com)

  sekali lagi terima kasih semua untuk membaca kesaksian saya, dan semoga Tuhan terus memberkati kita semua dan memberi kita umur panjang dan kemakmuran

  ReplyDelete